BEATLEMÁNIE!

24.01.2011 11:53

https://www.nm.cz/sluzby-detail.php?f_id=10

https://www.beatlemanie.cz/

Výstava v Českém muzeu hudby vypráví dvě paralelní dějové linky – první odráží strhující příběh nejslavnější rockové skupiny všech dob od jejich počátků v Liverpoolu, přes vrchol vlny beatlemánie až po rozpad skupiny The Beatles a následné tvůrčí i životní osudy jednotlivých Brouků.

Zvláštní část výstavy je věnována kulturním fenoménům 60. let 20. století, které Beatles svou tvorbou a postoji přímo či nepřímo ovlivňovali. Nevyhýbá se ani negativním či kontroverzním tématům.

Druhá dějová linka sleduje život mládeže v tehdejším Československu. Zabývá se oficiální i neoficiální stránkou tehdejší kultury či módy. Zvláštní důraz je kladen na počátky bigbítu v českých zemích a reakce establishmentu na životní styl tzv. mániček.

Závěrečná část výstavy je věnována osobě Johna Lennona jako ikony svobody, míru a revolty proti většinové společnosti. Zabývá se významem jeho kultu pro odpor proti totalitnímu režimu v 80. letech 20. století.

Výstava je připravena ve spolupráci se zahraničními a domácími institucemi i soukromými sběrateli. Součástí expozice jsou nejen mnohé interaktivní prvky, ale také slavné voskové figuríny členů skupiny The Beatles z roku 1964.

K výstavě je připraven bohatý doprovodný program. Od 12. 1. 2011 do 12. 2. 2011 můžete v souvislosti s výstavou Beatlemánie! navštívit výstavu obrazů Romana Franty Beatles na Plátně.